Waar ben je naar op zoek?

Speciaal voer voor zeugen bij hoge temperaturen

Seizoensnieuws Seizoensnieuws4-5-2022

In de zomer is het van groot belang om de voeropname op peil te houden. De grootste winst is te behalen met het verlagen van de temperatuur voor de zeugen in de stal. Ook is er te sturen met voer.

Bij hoge temperaturen is de voeropname afhankelijk van de warmteproductie die het voer opwekt. Ruw Eiwit in het voer zorgt bijvoorbeeld voor een hogere interne warmteproductie. Dit geldt ook voor bepaalde onderdelen van vezels. De Lacto-zeugenvoeders van ForFarmers zijn ingestoken op een zo hoog mogelijke voeropname, een goede aansluiting van Dracht- op Lactovoeders en ze bevatten smakelijke grondstoffen. 

Voeropnamedaling beperken

Bij een temperatuurstijging van 20 naar 30 graden kan de voeropname met 2,5 kg dalen. Met een aangepaste samenstelling van het voer kan gezorgd worden voor een voeropnamestijging van maximaal een halve kilo. Hierdoor kan dus de voeropnamedaling beperkt worden, wat net het verschil kan maken bij uw zeugen in vooral vruchtbaarheid en speengewicht van de biggen. 

Speciaal zomervoer: NOVA Lacto Cool

Daarom heeft ForFarmers speciaal zomervoer ontwikkeld, genaamd NOVA Lacto Cool. Typerend voor dit voer is dat het een relatief hoog EW heeft. De samenstelling is zodanig aangepast dat het een positief effect op de voeropname heeft tijdens warme periodes en de overgang van Dracht- naar Lactovoeders soepel blijft verlopen. Het op peil blijven van de voeropname zorgt voor een betere doorstroming in het darmkanaal en is daardoor een voordeel voor de mestconsistentie. 

Aanvullende maatregelen

Voor de gewenste voertoepassing bij hoge temperaturen kunnen aanvullende maatregelen genomen worden. Zo kan een extra voerbeurt op een koeler tijdstip van de dag leiden tot een hogere voeropname. Daarnaast kunnen kleinere porties aangeboden worden. De kleinere porties leiden tot een geringere verhoging van de interne warmteproductie dan grote porties in één keer. In dit artikel vind u tal van tips en adviezen voor uw zeugen en biggen om hittestress te voorkomen.

Meer weten?

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met één van onze accountmanagers of specialisten of lees onderstaande artikelen voor aanvullende kennis en tips.