Waar ben je naar op zoek?

Varkensbedrijf Vehof: hoge groei met gezonde dieren

Sector Nieuws Sector Nieuws6-10-2020

Vleesvarkenshouder Jeroen Vehof won de Agroscoopbokaal omdat zijn varkens in 2019 bijna een kilo per dag groeiden. De varkenshouder heeft de afgelopen jaren grote stappen gezet om de gezondheid te verbeteren en plukt daar nu de vruchten van. De uitdaging voor de komende tijd is om dit resultaat vast te houden.

Vleesvarkens die bijna een kilo per dag groeien; dat zie je nog weinig in Nederland. Wel op het bedrijf van Jeroen Vehof, die daarmee de hoogste groei realiseert van alle varkensbedrijven die ForFarmers via Agroscoop monitort. De ondernemer is verrast over de prijs, maar hij blijft nuchter: “Natuurlijk is het mooi om deze prijs te winnen. We proberen alles zo goed mogelijk te doen, maar je hebt niet alles in de hand.”

 

Bekijk onze video

Jeroen Vehof vertelt...

Verspreiding van kiemen

De technische cijfers zijn een prestatie, zeker als je weet dat het bedrijf jarenlang last had van PIA. Achteraf was de darmaandoening de springplank naar het huidige resultaat. Vehof kreeg PIA namelijk maar moeilijk onder controle en stond twee jaar geleden open voor het HyCare-systeem van MS Schippers. Dat systeem is erop gericht verspreiding van kiemen te voorkomen door een maximale hygiëne en protocollair werken. Hij past HyCare toe in de nieuwste stal met 1.300 varkens; in de twee andere stallen met totaal 400 varkens werkt hij met all-in/all-out.

Zo bracht de varkenshouder een coating aan, scherpte het R&O-protocol aan met inweken en ontsmetten, ging een middel gebruiken om maden te doden en plaatste in elke afdeling een paar laarzen en plastic handschoenen. Vehof denkt zelf dat vooral de laarzen per afdeling een groot verschil maken: “Het kost bijna niets, maar voorkomt dat je via mest onder de laarzen ziektes over het bedrijf verspreidt.”

Prik in de darmen

In de eerste afdeling die hij aanpaste, zag Vehof weinig effect. Dat veranderde gaandeweg het jaar toen hij ook de andere afdelingen had omgebouwd. Daarbij stapte de vermeerderaar in dezelfde periode over naar andere genetica (TN70 x Tempo) die goed paste op het bedrijf. Vehof noemt ook de opvang van de biggen bepalend. Daar was hij altijd al secuur in, maar hij heeft de indruk dat de afdeling dankzij de coating wat sneller droogt en er daardoor minder vocht in de lucht zit.

Verder krijgen de inzet van het juiste ULTRA-voer op het juiste moment en het voerniveau veel aandacht. Enkele jaren geleden deed ForFarmers vanwege de PIA-druk op het bedrijf praktijkonderzoek met de Vital-lijn; speciaal voer voor dieren die extra ondersteuning nodig hebben op het gebied van darmgezondheid. De laatste tijd passen de Optima- en Prima-voeders het beste bij de varkens en omstandigheden in de stal. Een kleine verandering is dat hij nu dagelijks een handje koolzaadstro bij de varkens in het hok strooit. “Ik gebruikte eerst luzerne maar dat gaf te weinig prik in de darmen.”

Vasthouden van resultaat

De focus ligt wat Vehof betreft nu op het vasthouden van dit resultaat. “De eerste grote stappen zetten is gemakkelijker dan de laatste”, is zijn ervaring. Daarvoor maakt hij onder andere gebruik van de service van ForFarmers, zoals Agroscoop. Ook de coach van HyCare komt maandelijks langs. “Het geeft geen grote aanpassingen meer, maar iemand die een spiegel voorhoudt is altijd goed.” 
Tot nu toe gaat het goed; over het afgelopen halfjaar groeiden de varkens (gecorrigeerd 25-117 kg) gemiddeld 1.019 gram per dag bij een EW-conversie van 2,51. “Maar de moeilijke periode in de zomer moet nog komen.” Daarom denkt hij al wel na over maatregelen om de voeropname ook tijdens warme dagen op peil te houden. Dat kan bijvoorbeeld met een systeem met hogedrukverneveling in de luchtinlaat of koeling via de leidingen die onder de bolle vloer liggen.
Verder blijft de varkenshouder werken aan de optimale voerstrategie. Het is daarbij de kunst om de juiste balans te houden tussen veiligheid, maximaal resultaat én lage voerkosten. Mogelijk kan Vehof op termijn terugschakelen naar wat soberder voer in de startfase, maar hij zal dat niet zomaar doen. “Liever in het begin wat luxer voer waardoor biggen goed opstarten. Daar hebben ze het hele mesttraject voordeel van.”

Familie Vehof

Bedrijfsprofiel

Jeroen Vehof heeft in Ambt Delden (Ov.) een bedrijf met circa 1.700 vleesvarkens voor het Beter Leven-programma van Vion. Hij voert de varkens volledig mengvoer via een CDI-installatie. De varkens realiseren in 2019 (gecorrigeerd 25-117 kg) een groei van 979 gram, bij een voerconversie van 2,3, EW-conversie van 2,49 en uitval van 1,3%. Vehof werkt drie dagen per week buiten de deur op een ander varkensbedrijf.

Resultaten jan. - dec. 2019 Bedrijf Vehof Landelijk gemiddelde droogvoer
Aantal vleesvarkens 1.558 1.869
Groei/dier/dag 976 851
Kg voeropname/dier/dag 2,23 2,16
Voerconversie 2,29 2,54
EW-conversie 2,51 2,78
Gecorrigeerde groei/dier/dag 979 852
Gecorrigeerde EW-conversie 2,49 2,74
% uitval 1,3 2,4