Waar ben je naar op zoek?

Verbeter de darmgezondheid van varkens met ferment uit de mini-fermentor of met micro-fermentatie

Sector Nieuws Sector Nieuws8-7-2024

Gefermenteerd varkensvoer is voer dat al een beetje voorverteerd is. Tijdens het fermentatieproces zetten melkzuurbacteriën zetmeel en suikers om in o.a. het smakelijke melkzuur. Zo worden voedingstoffen beter ontsloten en verteerbaar. Home-MiXX-specialist Dick Verbeek verteld: "Gefermenteerd voer draagt bij aan een betere darmgezondheid en is erg smakelijk bovendien. Met de mini-fermentor en micro-fermentatie maak je zelf gemakkelijk kleine hoeveelheden gefermenteerd voer op het eigen bedrijf aan. De varkens lusten er wel pap van!"

Voordelen fermentatie voor zeug én biggen

Mini-fermentor

Gefermenteerd voer kent meerdere toepassingen. De zogende en gespeende biggen én de zeugen rondom werpen hebben er het meeste baat bij. Bij de biggen draagt het gefermenteerde voer bij tot een goede darmgezondheid van de big.

 1. Het gefermenteerde voer is erg smakelijk en vlot verteerbaar.
 2. De 'goede' lactobacillen in de darm verdrijven de 'slechte' bacteriën zoals clostridium, E.Coli en salmonella. Deze krijgen minder kans om te groeien.
 3. Gefermenteerd voer heeft een lage pH rond de 3,8, wat positief is voor de maagwerking. Bij zeugen draagt het gefermenteerde voer rondom werpen bij aan een goede mestconsistentie en een gezonde darmflora, fitte zeug en een sneller werpproces. Fittere biggen zorgen voor een goede start, nemen meer biest op en zorgen voor een betere melkproductie van de zeug. De biggen nemen deze positieve darmflora over, wat leidt tot een een probleemloze periode in de kraamstal. Daarnaast hebben de biggen een soepele overgang bij spenen, waardoor er geen speendip plaatsvind.

Ferm4Farm fermentatieconcept van ForFarmers

ForFarmers levert ondernemers binnen het Ferm4Farm fermentatieconcept gefermenteerd voer op hun bedrijf. Dit kan op grote schaal op de bedrijven zelf of via de aankoop van het kant-en-klare product Nutriferment. Soms willen ondernemers fermentatie precies toepassen in de meest gevoelige periodes, zoals rond het werpen en het spenen. Met de mini-fermentor is het nu ook mogelijk om zelf makkelijk op jouw bedrijf kleine hoeveelheden gefermenteerd voer aan te maken.

De diverse Ferm4Farm concepten om te fermenteren zijn

 • Ferm4Farm Groot-fermentatie
  Dit zijn grote fermentoren gericht op het beter benutbaar maken van vezelrijke grondstoffen voor varkens, waarbij je vooral lagere voerkosten en een betere diergezondheid realiseert. Echter heeft deze fermentor een grotere investering nodig.
 • Kant en klare nutriferment vanuit het tankpark in Lochem
 • Ferm4Farm Compact: Mini-fermentor
  Deze fermentor kan worden toegepast op alle zeugenbedrijven en is laagdrempelig in gebruik. Daarnaast is dit een uitstekende aanvulling op automatische voersystemen voor zogende biggen.
 • Ferm4Farm Micro-fermentatie: Canister van 5 liter
  Toevoegen van melkzuurbacteriën kan toegepast worden op alle zeugenbedrijven en is laagdrempelig in gebruik.
Manieren om te fermenteren

Ferm4Farm concepten van ForFarmers in samenwerking met FermCare

Het bedrijf FermCare wil veehouders verder helpen met hun passie voor microbiële fermentatie en het verbeteren van de darmgezondheid. Dat 100% natuurlijke proces maakt de inzet van grondstoffen efficiënter bij de dierlijke eiwitproductie. ForFarmers werkt samen met FermCare om door middel van fermentatie bij te dragen aan het verduurzamen van de varkenshouderij.

Hoe werkt micro-fermentatie

“Bij een bedrijf met teveel Coli problemen onder de gespeende biggen en daardoor een te hoog antibiotica gebruik, hebben we micro-fermentatie in het brijvoer toegepast”, vertelt Dick. Het product Feedcare wordt aangevuld met lauw water. Nadat deze ongeveer 48 uur heeft gestaan en van blauw naar geel is verkleurd kan het ferment rechtstreeks verstrekt worden aan de zeugen of biggen. Op dit bedrijf is de Feedcare met een medicijndosator in het mengsel van de gespeende biggen gedoseerd.

“Het resultaat mag er zijn! Nadat we micro-fermentatie hebben toegepast, is de uitval gereduceerd tot <1,5% en geen Colistine meer gebruikt”, geeft Dick enthousiast aan. “Daarnaast hebben we micro-fermentatie ook toegepast bij een ander zeugenbedrijf in de dracht- en lactobrij en zij hebben sindsdien geen problemen meer met geboortediarree ten gevolge van Clostridium.”

FeedCare

Lage kosten en eenvoudig in gebruik

De mini-fermentor vraagt een kleine investering en is makkelijk toepasbaar. Je hoeft alleen een vaste hoeveelheid warm water, een zak Nutriferm en melkzuurbacteriën toe te voegen. Met één druk op de knop heb je na 24 uur zo’n 100 kg gefermenteerd product. Dit product kun je in een vaste hoeveelheid aan de brij of droogvoer toevoegen. Je kunt de mini-fermentor ook eenvoudig koppelen aan een automatisch voersysteem in het kraamhok.

Micro-fermentatie vraagt ook een kleine investering en is makkelijk toepasbaar. Je hoeft alleen een vaste hoeveelheid lauw water en het product Feedcare te mengen. Na zo'n 48 uur heb je het product waarvan je maar 50-100 cc per ton brij of droogvoer hoeft toe te voegen. Het resultaat is een fitte, vitale zeug met een goede darmgezondheid en een betere kwaliteit van de big. En dat terwijl de big zelf nooit ferment heeft gehad. 

Ook aan de slag met fermentatie?

Ben je enthousiast geworden en wil je ook aan de slag met fermentatie? Neem dan contact op met je specialist of één van onze fermentatiespecialisten via onderstaand formulier. 

Lees in ons privacy statement hoe we omgaan met uw persoonsgegevens