Waar ben je naar op zoek?

Goede voeropname van biggen na spenen

Een goede voeropname na spenen is cruciaal en begint al vóór het spenen van de biggen. Zorg er dus voor dat biggen vóór spenen al hun darmen trainen en leren eten. Na spenen is het belangrijk dat alle biggen vanaf dag 1 eten. Hoeveel ze eten is afhankelijk van de speenleeftijd en hoe goed ze voor spenen al hebben leren eten.

Eerder in het Jaar van de Big stonden we stil bij geboorte en biest, het leren eten en verteren van de biggen, omstandigheden rondom spenen, water en klimaat. Deze maand behandelen we de 6e stap van het VIDA 6-stappenplan: de voeropname na spenen.

In dit artikel over voeropname na spenen behandelen we de volgende onderwerpen:

 

Wil je de voeropname bij jouw gespeende biggen laten controleren? Laat dan je gegevens achter en onze specialisten nemen contact met je op.

 

Vraag een voeropnamecheck aan

Darmen trainen: de basis voor succes

Om een gezonde big van hoge kwaliteit te kunnen produceren is een goede start het halve werk. Hoe beter de darmen van de big in de kraamstal worden getraind, hoe beter de big na spenen zal groeien. Als de big vóór spenen onvoldoende vast voer heeft opgenomen is het risico op een E.coli infectie vergroot. Het is dus belangrijk om de biggen al in de kraamstal te laten wennen aan de voeding die ze na het spenen opnemen. De basisregel luidt: voer gedurende de laatste 5 dagen voor spenen hetzelfde als in de 5 dagen na spenen. Onze VIDA-producten zijn speciaal ontwikkeld om jonge biggen het voer snel op te laten nemen na spenen. Start dus al met VIDA speenvoer in de kraamstal.

VIDA Muesli ter ondersteuning van de darmgezondheid

VIDA Muesli is een vezelrijk product. Vanwege de verschillende componenten wordt VIDA Muesli goed opgenomen door biggen en draagt het bij aan een goede darmgezondheid. VIDA Muesli is ontwikkeld om gelijktijdig naast de VIDA-speenvoeders in te zetten ter ondersteuning van de darmgezondheid. Plaats hierbij de VIDA Muesli dicht naast de VIDA-speenvoeders in 2 aparte voerkommen. 

Afbeelding: Nieuw voer_DEF

Wat is een goede voeropname na spenen?

Met name de voeropname in de eerste week na spenen is cruciaal voor de verdere ontwikkeling van de biggen. Over het algemeen kan uitgegaan worden van 1 kg VIDA speenvoer in de eerste 5-7 dagen. De daadwerkelijke voeropname is afhankelijk van veel factoren:

1.    Gewicht van de biggen 
2.    Voeropname voor spenen
3.    Aantal vreetplekken
4.    Toegankelijkheid van de voerbak
5.    Stimulans van de voeropname
6.    Wateropname
7.    Overige factoren, zoals rangorde bepaling in de groep

Tip: Iedere dag na spenen moet een big meer voer gaan opnemen. Voorkom een voeropnamedip op dag 3-4 na spenen. 

Wil je weten of jouw biggen voldoende voer opnamen na spenen? Neem dan contact op met onze specialist. Zij kunnen een goede behoeftepeiling doen en vervolgens een advies geven over de voeropname. Vul onderaan deze pagina je gegevens in en onze specialist neemt contact met je op.

Hoe stimuleer je de voeropname van biggen na spenen?

In onderstaande video geeft Piet Lamers, biggenspecialist in het VIDA-team van ForFarmers, 4 praktische tips voor het stimuleren van de voeropname bij de gespeende biggen.

Piet geeft tips over het stimuleren van de voeropname na spenen

Piet geeft de volgende tips:

1

Voer de week voor spenen hetzelfde als in de week na spenen

2

Verstrek voer en water volgens het voeradvies

3

Zorg voor een dag- en nachtritme

4

Topresultaat met 2 kg speenvoer, 10 kg eerste biggenvoer en 15 kg tweede biggenvoer

Meer praktische tips? Neem contact op met onze ervaren specialist. 

Wat is de juiste hokinrichting bij gespeende biggen?

Voor een optimale voeropname na spenen is het van groot belang dat goed nagedacht is over de hokinrichting. Een goede inrichting van het hok zorgt voor rust bij de pas gespeende biggen. De juiste hokindeling heeft een toilet aria, een vreet en drink aria en een slaap aria.   

Voersysteem
Zorg voor een juiste afstelling van de voerbak. De voerbak moet zowel in de eerste week, als ook in de opvolgende weken makkelijk bereikbaar zijn voor alle biggen. Het is belangrijk dat de bodem van de trog voor 1/3 gevuld is met voer en dat er 1 vreetplaats is per 8 biggen. Zorg er ook voor dat de bodem van de trog goed verlicht is, zodat de biggen de voerbak makkelijk kunnen vinden. Let op dat de voerbakken schoon zijn en dat er geen restanten in de bak zitten van bijvoorbeeld het schoonmaken. Gebruik dezelfde voerbak als gebruikt werd in de kraamstal, zodat dit voor de biggen herkenbaar is. 

Groepsgrootte
Een optimale groepsgrootte bij de gespeende biggen is om één toom per hok te huisvesten. Houdt daarnaast een leefruimte aan van 0,2 m2 per big voor biggen tot 15 kg. 

Water
Water verdient extra aandacht. Voor het spenen is de big gewend aan een bijtnippel en speen van de zeug. Vaak hebben biggen na spenen te maken met een pennippel in combinatie met een anti-morsbak. Dit is voor de biggen een zeer grote overgang en dit kan flinke gevolgen hebben voor de voeropname. Een goede wateropname zorgt immers voor een goede voeropname. Let daarbij ook goed op de wateropbrengst per nippel en de waterkwaliteit. 

Klimaat
Het klimaat moet dag en nacht top zijn. Optimale ventilatie en verwarming is van grote invloed op de prestaties van de biggen. Benieuwd naar onze praktische tips voor een goed klimaat? Bekijk dan de vlog van Frank Haanschoten.  

Voorkom stress door onvoldoende aandacht voor de hokinrichting. Laat je specialist meekijken of vraag om advies aan ons VIDA-team. 

Hoe voorkom je speendiarree bij biggen?

Het is belangrijk om speendiarree te voorkomen. Speendiarree bij biggen wordt veroorzaakt door een E. coli-infectie. Wanneer de microflora verstoord raakt, hechten de ziekmakende colibacteriën zich aan de darmcellen van de dunne darm. Ze veroorzaken een infectie en produceren gifstoffen die de darmwand beschadigen. Lees hier meer over hoe je een E. coli-infectie herkent. 

Onderstaande factoren kunnen helpen om speendiarree bij biggen te voorkomen:

1.    Zorg voor voldoende voeropname vóór spenen, zodat de vertering van de big al ingesteld is op grote hoeveelheden plantaardig voedsel. Ziekteverwekkers krijgen zo minder kans om zich te hechten aan de darmwand.
2.    Voorkom stress bij spenen. Zorg voor zo min mogelijk verplaatsing van de biggen, mengen van tomen, plotselinge voerovergangen of andere voerbakken. 
3.    Zorg voor regelmatige en oplopende voeropname na spenen. Een kruimelvariant is bij uitstek geschikt voor een gelijkmatige voeropname. Als een big te veel voer opneemt wordt dit niet volledig verteerd en komen er voerresten in de dikke darm. Het aantal E-colibacteriën kan hierdoor snel toenemen.    

In ons speenvoer VIDA Optima Speen focussen we op een gezonde darmontwikkeling. Een big met een goed ontwikkeld maagdarmstelsel heeft hier de rest van zijn leven profijt van. Daarom zeggen onze specialisten: “Met Optima Speen in de bak, blijft Colistine in de zak”.

Vraag nu een voeropnamecheck aan

Vul hieronder je gegevens in en wij nemen contact met je op over het uitvoeren van de voeropnamecheck.

Aanvragen voeropname-check

Lees in ons privacy statement hoe we omgaan met uw persoonsgegevens