Waar ben je naar op zoek?

Volop belangstelling voor Home Mixxing tijdens workshop

Een volle loods met belangstellenden, veel vragen en een positieve sfeer. Dat is de afdronk van de eerste workshop Home Mixxing die ForFarmers gisteren organiseerde voor varkenshouders.

Een kleine 60 varkenshouders namen gisteren deel aan de workshop Home Mixxing bij varkenshouder Bessembinder in Heeten. Verkoopleider Willie-Jan Tomassen deed als dagvoorzitter de opening. Bart Swankhuizen, raw material director van ForFarmers, vertelde over hoe de markt van enkelvoudige voeders in elkaar steekt en hoe de inkopers van ForFarmers werken.  

Specialist Erik Salemink sloot aan met een enthousiast en praktisch verhaal over de aanvliegroute naar succesvol Home Mixxing. Onder andere over maalfijnheid, de inzet van zuren en melkzuurbacteriën en waar je bij de inzet van CCM rekening mee moet houden. ‘Bij problemen met de mest of gezondheidsproblemen als pia, maagdarmdraaiingen of onrustige varkens kan de juiste maalfijnheid een bijdrage leveren aan de oplossing.'

Varken als kringloopdier

Gastheer Coen Bessembinder vertelde over zijn eigen bedrijf en de afwegingen die hij maakt. Voor hem speelt ideologie ook mee als beweegreden om zelf te mixen. ‘Het varken is een echt kringloopdier. ForFarmers stopt ook koekjes in het voer, maar als ik het op mijn eigen bedrijf heb liggen kan ik het beter uitleggen.’ Vervolgens mochten de bezoekers een rondgang maken over zijn bedrijf.

Salemink vertelde na afloop dat varkenshouders meer belangstelling tonen voor het zelf mixen van hun voer en dat er behoefte is aan meer diepgang over dit thema. ‘Ze zien het als een uitdaging om op het juiste moment in te kopen en willen graag meer sturingsmogelijkheden. Ook voor akkerbouwers is het een mooie manier om hun eigen gewassen te gebruiken en de mest weer op het land te gebruiken. Zo maak je optimaal gebruik van het varken als kringloopdier.’

Ook de bezoekers waren positief na afloop. ForFarmers denkt na over meer van dit soort informatieve en ongedwongen workshops.  

bessembinder1
bessembinder2
bessembinder4
bessembinder3