Waar ben je naar op zoek?

Wist u dit al over gefermenteerd varkensvoer?

Sector Nieuws Sector Nieuws30-10-2020
Afbeelding: Big

Is fermentatie iets nieuws? Welnee, fermenteren is van oudsher een manier om voedsel te produceren of langer houdbaar te maken. Veel van onze dagelijkse voedingsmiddelen zijn gefermenteerd. Denk bijvoorbeeld aan yoghurt, yakult, kaas, brood, zuurkool, bier, wijn of droge worst. Maar wat weet u al over gefermenteerd varkensvoer?

Betere verteerbaarheid

Fermentatie is een proces waarbij micro-organismen (bacteriën, schimmels en gisten) een grondstof omzetten of afbreken. Door warmte en vocht gaan de micro-organismen groeien. Tijdens deze groei maken de micro-organismen enzymen aan, die ervoor zorgen dat de zuurgraad, smaak, geur, uiterlijk, verteerbaarheid en de houdbaarheid van het product verandert.

Fermentatie van varkensvoer

In de varkenshouderij passen we gefermenteerd voer toe voor een betere ontsluiting van voedingsstoffen. Hierdoor verbetert de verteerbaarheid van de grondstoffen en dat heeft een positief effect op de voerefficiëntie. Bovendien heeft fermentatie een gunstige invloed op de maagdarmgezondheid van het dier. U kunt ook gebruikmaken van goedkopere grondstoffen, zoals erwten en akkerbonen, die dankzij fermentatie wél goed inzetbaar zijn. Tot slot draagt fermentatie ook bij aan een duurzamere varkenssector, doordat de mestproductie daalt en de nitraat- en fosfaatuitscheiding omlaag gaat. In onderstaande video leggen we precies uit hoe het werkt en hoe u het toe kunt passen op uw varkensbedrijf. En in dit artikel over fermentatie in Varkens.nl vertelt fermentatiespecialist Richard ter Braak over het haalbare rendement.

Bekijk onze video

FERM4FARM

Ferm4Farm is hét fermentatieconcept voor varkensvoer van ForFarmers en biedt een voorspelbaar resultaat: Gezonde dieren die tegen lagere voerkosten beter presteren en zo bijdragen aan een hoger en duurzaam rendement in de varkenshouderij.

Fermentatieweetjes…

  • Zeugen op gefermenteerd voer, omgerekend naar gezonde melkzuurbacteriën, dagelijks zo’n 60 flesjes Yakult® te drinken krijgen?
  • De eerste stap in het verwerkingsproces van koffiebonen fermentatie is?
  • Zelfs theeblaadjes gefermenteerd worden?
  • Zeugen die ferment krijgen, gezondere mest hebben en daardoor ook gezondere biggen?
  • Ook voor cacaobonen fermentatie nodig is, voordat er chocolade van gemaakt kan worden?
  • Meer dan 7.000 jaar voor Christus in China al fermentatie werd toegepast? 

FERM4FARM

ForFarmers heeft al het goede van fermentatie gebundeld in het FERM4FARM-concept. Dit omvat de producten, het advies én de tools. Lees hier meer over onze FERM4FARM-aanpak, lees ons speciale magazine over fermentatie of neem contact op met één van onze fermentatiespecialisten:

Richard ter Braak, accountmanager varkenshouderij en projectleider fermentatie
T: 0654 331 581 • E: richard.terbraak@forfarmers.eu

Ronald Scholten (Dr. Ferm), fermentatiespecialist
T: 0653 986 341 • E: ronald.scholten@forfarmers.eu