Waar ben je naar op zoek?

Worminfecties bij varkens kosten geld: 6 tips voor een goede strategie

Praktische tips Praktische tips20-1-2023
Afbeelding: Cyclus worminfecties

Worminfecties hebben een negatieve impact op het technisch en financieel resultaat van vleesvarkens. Zelfs een milde wormbesmetting veroorzaakt al een hogere voerconversie. Een goede ontwormingsstrategie is dus belangrijk. Zes aandachtspunten voor een goede aanpak.

Zes aandachtspunten voor een goede aanpak van worminfecties bij vleesvarkens

1

Voorkom vroege besmetting

Wormeieren hebben een dikke wand en zijn daardoor goed bestand tegen de gangbare reinigings- en ontsmettingsmiddelen. Een stal wormvrij maken is dus bijna onmogelijk. Voorkom een vroege besmetting en ontworm vleesvarkens al kort na opleg.

2

Ontworm om de 6 weken

De cyclus van de varkensspoelworm duurt 6 weken vanaf het moment dat het varken de wormeitjes opneemt. In die periode ontwikkelen ze tot larven en verplaatsen ze zich naar de darmen van het varken waar ze uitgroeien tot volwassen worm en weer nieuwe eieren produceren. Ontworm dus om de 6 weken om de infectiedruk zo laag mogelijk te houden.

3

Een zware besmetting kan leiden tot luchtwegproblemen

Als de eitjes zijn ontwikkeld tot larven, doorboren ze de darmwand, migreren door de lever en vervolgens naar de longen. Vanuit de longen worden de larven ingeslikt en ontwikkelen ze zich in de darm tot volwassen wormen. Bij een zware besmetting kan de migratie van de larven door de longen leiden tot luchtwegproblemen.

4

Levers met 'white spots' worden (gedeeltelijk) afgekeurd

In het slachthuis worden levers met ‘white spots’ geheel of gedeeltelijk afgekeurd. Deze witte vlekken op de lever zijn littekens, veroorzaakt door de migratie van de larven. Deze littekens verdwijnen echter. Een lever zonder white spots wil dus niet zeggen dat er geen besmetting is geweest. Dit betekent alleen maar dat er geen recente besmetting is geweest.

 

5

Overleg met uw dierenarts

Er zijn verschillende ontwormingsmiddelen, elk met een ander werkingsmechanisme. Overleg met uw dierenarts welk product voor uw bedrijf het meest geschikt is.

6

Worminfectie vastgesteld via mest of bloed

Een wormbesmetting wordt vastgesteld via mestonderzoek of met een bloedtest.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over worminfecties en de impact hiervan op uw vleesvarkens? Neem contact op met uw dierenarts of bespreek het met uw specialist.