Waar ben je naar op zoek?

Zes tips om een groeidip door hittestress bij uw vleesvarkens te voorkomen

Seizoensnieuws Seizoensnieuws25-4-2022

In de maanden juni tot en met september staat de groei van uw vleesvarkens onder druk. Dit is het gevolg van een hogere buitentemperatuur en hiermee samenhangende lagere voeropname. Wist u dat een temperatuurstijging van 20 naar 30 graden bij zware vleesvarkens kan leiden tot 30% lagere voeropname? Deze lagere voeropname betekent een groeivertraging van 78 gram per dier per dag en daarmee een lagere voerwinst van € 2,11. Neem daarom op tijd maatregelen om problemen met hittestress te voorkomen. Daarmee houdt u de gezondheid en technische resultaten op niveau.

We zetten enkele tips voor u op een rij.

1

Tip 1: Voer hoger geconcentreerd

Schakel over naar luxere voeders om een voeropnamedaling te compenseren. Bijvoorbeeld van ULTRA Prima naar ULTRA Optima of van ULTRA Optima naar ULTRA Maxima. Neem hierover contact op met uw specialist. 

2

Tip 2: Langer startvoer voeren

Let op de overschakelmomenten: bij warm weer nemen de dieren minder start- en/of jeugdvoer op, dus schakel later over op groeivoeders.

3

Tip 3: Koel inkomende lucht

Stel de klimaatcomputer correct in en neem maatregelen om de inkomende lucht en/of de dieren direct te koelen. Weet u niet zeker of uw klimaatcomputer goed ingesteld staat? Schakel dan een klimaatspecialist in voor een check.

4

Tip 4: Schoon voer en drinkwater

Voorkom bederf van voer, maak restvoer op en houd voerbakken schoon. Controleer de nippels en spoel de leidingen in de afdeling door voor opleg van een nieuwe ronde vleesvarkens. Zorg dat er onbeperkt schoon drinkwater beschikbaar is.

5

Tip 5: Voorkom onrust

Voer op de koelere momenten van de dag en laat 's nachts de verlichting aan om de voeropname te verhogen.

6

Tip 6: Gebruik toevoegingen

ClimaSolv is een toevoeging die ingezet kan worden ter vermindering van hittestress. ClimaSolv bevat een mengsel van zouten, vitaminen en anti-oxidanten die een voeropnamedaling voorkomen bij hoge temperaturen.

Afbeelding: 12_cartoon Zomervoeders_liggend

Meer weten?

Neem voor meer informatie contact op met uw specialist of met onze klantenservice.