Waar ben je naar op zoek?

Zeven tips om hittestress bij zeugen en biggen te voorkomen

Seizoensnieuws Seizoensnieuws25-6-2020

Bij warm weer ligt hittestress voor uw zeugen al gauw op de loer. Vooral hoogproductieve zeugen in de kraamstal hebben het snel te warm. De voeropname daalt en de melkproductie zakt in, met alle gevolgen van dien voor de conditie van de kraamzeug én voor de groei van de biggen. Neem daarom de volgende tips in acht om uw zeugen goed door warme dagen heen te loodsen.

1

Tip 1: Voldoende drinkwater

De drinknippels moeten voldoende water afgeven. Minimaal 2,5 liter per minuut in de kraamstal, 0,8 liter voor de dragende zeugen en 0,6 liter bij gespeende biggen. Geef zeugen in de periode van drie dagen vóór tot en met drie dagen na het werpen extra water. Daarnaast kunt u Vitamine C via het drinkwater verstrekken. 

2

Tip 2: Pas het voerschema aan

Verhoog de voerschema’s in de kraamstal zeer geleidelijk. Voer op de koelste momenten van de dag om de voeropname op peil te houden en verstrek meer kleinere porties. Laat bij onbeperkt gevoerde dieren ’s nachts de verlichting aan om de voeropname te verhogen. 

Hittestress zeugen
3

Tip 3: Schakel over op zomervoer

Speciaal voor zeugen in de zomer heeft ForFarmers speciaal zomervoer ontwikkeld, genaamd NOVA Lacto Cool. Dit voer zorgt voor een verlaging van de interne warmteproductie en hierdoor de hittebelasting van de lacterende zeug. Bespreek met uw specialist of dit in uw geval verstandig is.

Verlaag het droge stof percentage bij brijvoedering. 

4

Tip 4: Voer biggen bij

Voer de kraamstalbiggen bij met VIDA Milk of VIDA Prestarter om het speengewicht op peil te houden en de spijsvertering te ontwikkelen.

5

Tip 5: Klimaat

Zorg voor koele binnenkomende lucht en dat de inkomende frisse lucht ook voldoende bij de koppen van de zeug komt. Voorkom overmatige hitte-instraling. Behandel ramen daken eventueel met kalk of plaats sproeiers op het dak. Zet biggenlampen tijdig uit en pas de vloerverwarming aan. Weet u niet zeker of uw klimaatcomputer goed ingesteld staat? Schakel dan een klimaatspecialist in voor een check.

6

Tip 6: Voer hygiënisch

Voorkom bederf van het voer, maak restvoer op en houd voerbakken schoon.

7

Tip 7: Gebruik toevoegingen

ClimaSolv is een toevoeging die ingezet kan worden ter vermindering van hittestress. ClimaSolv bevat een mengsel van zouten, vitaminen en anti-oxidanten die een voeropnamedaling voorkomen bij hoge temperaturen.

Meer weten?

Neem contact op met uw specialist of onze klantenservice voor meer tips en adviezen.