Waar ben je naar op zoek?

Blik van de boer: pluimvee- en varkenshouder Mark Janssen

Met onze campagne #wijboerenoveral willen we de Nederlandse boeren laten zien hoe belangrijk hun rol in onze samenleving is. En dat ze - letterlijk - overal zijn! De komende tijd delen we persoonlijke verhalen van een aantal klanten. Hoe boeren zij? En waar zijn ze trots op? Vandaag aan het woord: Mark Janssen, pluimvee- en varkenshouder in hart en nieren.

Mark werkt al sinds 2007 fulltime op de Brabantse boerderij van zijn vader. Samen met een werknemer houden ze kippen en varkens. “Het boerenvak is er met de paplepel ingegoten. Als jochie hielp ik al mee in de stallen. Eieren rapen, de dieren voeren… ik vond het allemaal even mooi.” En dat enthousiasme is nooit meer weggegaan. “Ons vak is een manier van leven. Je staat ermee op en je gaat ermee naar bed. Het is hard werken, maar ik doe het élke dag met ontzettend veel plezier.”

 

Quote
Pluimveehouder Mark Janssen: “Ons vak is een manier van leven. Je staat ermee op en je gaat ermee naar bed. Het is hard werken, maar ik doe het élke dag met ontzettend veel plezier.”

Goed voor het dier

De Brabantse boer weet zichzelf en zijn manier van boeren duidelijk te omschrijven. “We werken vooruitstrevend,” vertelt hij. “Ik denk dat dat in deze tijd nodig is. De regelgeving wordt steeds uitgebreider. Ik vind het een uitdaging om hierop in te spelen. Een voorbeeld: wij houden een deel van onze kippen volgens het scharrel-principe. Voor de rest van de kippen én alle varkens geldt het 1 ster Beter Leven Keurmerk. Ik denk dat we deze manier van dieren houden meer terug gaan zien in de toekomst. “Bij ons hebben de varkens en kippen meer ruimte, voldoende lichtinval en de hele dag door frisse lucht. Ik zeg altijd: als jij goed bent voor het dier, is het dier ook goed voor jou. Ik vind het belangrijk dat dierenwelzijn in balans staat met milieu en economisch resultaat. De dieren moeten goed kunnen leven, het mag niet ten koste gaan van de natuur en uiteindelijk moeten wij onze boterham eraan verdienen.”

Van mest tot korrel

Ook op andere vlakken heeft Mark oog voor de toekomst. “Sinds een aantal jaren liggen er zonnepanelen op onze stallen. Dat zorgt ervoor dat we helemaal zelfvoorzienend zijn in stroom. Ook vind je op onze boerderij zogeheten droogtunnels. Dit betekent dat we de mest van de kippen zelf drogen, waarna het naar een verwerker gaat. Deze partij maakt er korrels van en die worden weer gebruikt op andere boerderijen in binnen- en buitenland. Een fraaie kringloop! En misschien willen we onze kippen in de toekomst deels voeren met bijvoorbeeld insecten. Deze duurzame ontwikkeling staat nu nog in de kinderschoenen, maar als de kans zich aanbiedt, zal ik hem zeker aangrijpen!”

Kritisch blijven

En zo werkt Mark altijd met de volle 100% inzet. “Samen met mijn vader, onze werknemer… en onze partners natuurlijk. Want ook de partijen waarmee we samenwerken, spelen een cruciale rol in een mooi eindresultaat. Ik werk met partijen die dezelfde doelen nastreven. ForFarmers is er daar één van. Samen blijven we constant scherp op dat wat we kunnen verbeteren. Ik zoek geen partner die tegen mij zegt dat ik alles goed doe. Ik wil iemand die kritisch is en mij vertelt wat beter kan.”

Verhaal delen

Met die kritische en vooruitstrevende blik timmert Mark constant aan de weg. “Daarin vind ik het belangrijk om ons verhaal met anderen te delen. Samen met zo’n 15 andere ondernemers hebben we een fietsroute opgesteld die langs onze bedrijven gaat. Bij ons op het erf vind je een ruimte waar mensen over onze boerderij kunnen lezen of onze video kunnen bekijken. Na zo’n bezoekje krijgen we regelmatig reacties als ‘wat prachtig hoe jullie met de dieren omgaan, ik wist niet dat dat zo ging.’ Daar doe je het voor!”

Trots uitdragen

“Ook geef ik regelmatig voorlichting op basisscholen,” vertelt Mark. “Natuurlijk komen de kinderen daarna ook bij ons langs voor een bedrijfsbezoek. Aan het einde van de dag vertrekken ze met een grote lach op hun gezicht weer richting huis.” De campagne #wijboerenoveral maakt Mark dan ook erg enthousiast. “Als je vroeger op een verjaardag kwam, was er altijd wel iemand boer. Inmiddels is dat een stuk minder… en daarmee de kennis over ons vak ook. In Nederland hebben we een hartstikke mooie boerensector. Dat draag ik graag uit!”