Waar ben je naar op zoek?

Blik van de boer: zeugenhoudster Nienke Pijnen

Met onze campagne #wijboerenoveral willen we de Nederlandse boeren laten zien hoe belangrijk hun rol in onze samenleving is. En dat ze - letterlijk - overal zijn! De komende tijd delen we persoonlijke verhalen van een aantal klanten. Hoe boeren zij? En waar zijn ze trots op? We sluiten de reeks boerenverhalen af met de enthousiaste Nienke Pijnen, biggen- en zeugenhoudster in het Brabantse Ossendrecht.

“Als kind groeide ik op tussen de groenten. Mijn ouders hebben een tuinbouwbedrijf,” begint Nienke haar verhaal. “Van jongs af aan wist ik al dat ik later boerin wilde worden. Maar die groenten, die trokken me niet zo. Dieren daarentegen wel. Na de middelbare school koos ik voor een veehouderij-opleiding en ging daarna aan de slag bij een melkveebedrijf. Ik stond de hele dag tussen de geiten, maar ook dit was niet helemaal wat ik zocht. Toen heb ik een uitstapje gemaakt naar iets compleet anders: de kraamzorg. Een heel mooi beroep, maar mijn hart lag toch echt bij het boerenleven. Ik miste de dieren!”

Quote
Boerin Nienke Pijnen: “Je hoort wel eens negatieve geluiden over onze sector, terwijl ik zeker weet dat wij boeren veel mooie, positieve verhalen te vertellen hebben. Juist daarom vind ik het zo belangrijk dat we die verhalen blijven delen en laten zien h

Heyde Hoeve

De overbuurman van Nienke hoorde dat zijn buurvrouw een andere baan zocht. “Hij heeft een eigen zeugenbedrijf en vroeg me of ik daar aan de slag wilde,” vertelt Nienke. “Nou, daar hoefde ik niet lang over na te denken! Inmiddels zijn we een jaar verder en ben ik verantwoordelijk voor de kraamstal. We houden 650 zeugen volgens het Heyde Hoeve-concept. Dit betekent dat we samen met 7 andere varkenshouders allemaal hetzelfde voer, dezelfde werkmethode en dezelfde dierenarts hanteren. Daarnaast  leveren we ook aan dezelfde vleesvarkenshouders. Samen hebben we de ambitie om het allerlekkerste varkensvlees te leveren met de best mogelijke zorg voor de dieren.”

Verantwoordelijkheid voor de biggen

En die zorg geeft de Brabantse boerin met alle liefde. “Toen ik in de kraamzorg werkte, merkte ik al hoe graag ik de zorg op me neem. Inmiddels is dat natuurlijk niet meer met baby’s, maar met biggen. Ook dan komen er toch een soort van moedergevoelens naar boven,” lacht Nienke. “De verantwoordelijkheid om de biggen goed op de wereld te zetten en ze een mooi plekje in de stal te geven zodat ze heerlijk bij de moeder aan de uier kunnen drinken... dat zorgt voor een geweldig gevoel! Het geeft me veel voldoening dat ik kan bijdragen aan de groei van een big tot een mooi volgroeid varken.”

Vrouw in een mannenwereld

Daar slaagt Nienke goed in. De biggen zijn namelijk gezond en in optimale conditie. Sinds ze op de boerderij werkt, is het uitvalpercentage zelfs met anderhalf procent gedaald. “Daar ben ik natuurlijk heel trots op. Ik denk dat juist die moedergevoelens bijdragen aan de mooie resultaten. Ik ben dol op de dieren en ben het liefst in de kraamstal tussen de biggen. Onze sector is natuurlijk een beetje een mannenwereld, maar ik wil graag laten zien dat vrouwen hier ook goed tussen passen. Wij kunnen prima ons mannetje staan!”

Trotse boerin

Dat Nienke trots is op haar vak is wel duidelijk. “Het is een deel van je leven. Ik ben veel op de boerderij te vinden. En ook thuis gaat de zorg voor dieren door; ik houd zelf namelijk scharrelvarkens. Het vlees van deze varkens verkoop ik thuis in onze eigen boerderijwinkel.” Het houden van varkens is dus niet alleen Nienke’s werk, het is ook een hobby. En die deelt ze graag met anderen. “Je hoort wel eens negatieve geluiden over onze sector, terwijl ik zeker weet dat wij boeren veel mooie, positieve verhalen te vertellen hebben. Juist daarom vind ik het zo belangrijk dat we die verhalen blijven delen en laten zien hoe het er op de boerderij aan toe gaat. Ik draag mijn ForFarmers-overall met trots. Jij ook?”