Waar ben je naar op zoek?

Aanpak fermentatie: FERM4FARM

FERM4FARM is het fermentatieconcept voor varkensvoer van ForFarmers. Succesfactor hierin is de bijzonder efficiënte, vloeibare melkzuurbacterie met 'Booster'. Onder begeleiding van onze fermentatiespecialisten en onze monitoring- en analysetools biedt FERM4FARM een voorspelbaar resultaat: gezonde dieren die tegen lagere voerkosten beter presteren en zo bijdragen aan een hoger en duurzaam rendement in de varkenshouderij.

FERM4FARM zorgt voor

  • Hoger rendement
  • Gezondere dieren
  • Betere resultaten
  • Duurzaamheid

Wat is fermentatie?

Fermentatie is een eeuwenoud procedé uit de levensmiddelentechnologie waarbij melkzuurbacteriën glucose omzetten in het smakelijke melkzuur. ForFarmers past dit toe bij de productie van varkensvoer met als doel een betere ontsluiting van voedingsstoffen, zodat de verteerbaarheid van de grondstoffen verbetert. Dit heeft niet alleen een positief effect op de voerefficiëntie, maar draagt ook bij aan een duurzame veehouderij. Bovendien heeft fermentatie een gunstige invloed op de maagdarmgezondheid van het dier.

Efficiënte vloeibare melkzuurbacterie met ‘Booster’  

ForFarmers heeft een vloeibare melkzuurbacterie ontwikkeld waaraan een ‘Booster’ is toegevoegd. Door deze Booster groeit de bacteriecultuur sneller, zodat de pH-waarde van het voermengsel snel daalt. Dit zorgt voor een efficiëntere fermentatie en hogere verteerbaarheid van het ferment. Binnen 12 uur na toediening van de bacteriecultuur is de fermentmix klaar om te voeren. De vloeibare melkzuurbacterie zorgt voor maximale vorming van melkzuur, is werkzaam in een breed pH-bereik en bij vrijwel alle grondstoffen toepasbaar. Resultaat is een smakelijk, stabiel en homogeen eindmengsel.
U heeft de keuze uit drie manieren van toepassing van fermentatie op uw bedrijf:
A.    Concentraat voor de eigen opkweek van melkzuurbacteriën
B.    Gebruiksklare startercultuur van melkzuurbacteriën
C.    Kant-en-klare fermentmix 'NutriFerment'

Bekijk onze video

FERM4FARM

Ferm4Farm is hét fermentatieconcept voor varkensvoer van ForFarmers en biedt een voorspelbaar resultaat: Gezonde dieren die tegen lagere voerkosten beter presteren en zo bijdragen aan een hoger en duurzaam rendement in de varkenshouderij.

Wat levert fermentatie u op?

1. Gezondere varkens

Het smakelijke, zure voer dat door de fermentatie ontstaat, bevordert de gezondheid van de varkens. Melkzuur heeft een positief effect op de microflora van het maagdarmsysteem. Het verhoogt de weerstand tegen ongunstige bacteriën in de darmen. Hierdoor ligt het medicijngebruik bij ForFarmers-klanten die fermentatie toepassen, aanzienlijk lager. Een reductie tot 80% van het antibioticagebruik is mogelijk.

2. Betere technische resultaten

Door de fermentatie worden voedingsstoffen beter beschikbaar en dit leidt tot een 3 tot 5% betere voerconversie. Ook komen er door fermentatie veel meer grondstoffen beschikbaar als voer voor varkens. Grondstoffen die eerst niet geschikt waren voor varkens kunt u hierdoor toch voeren. Ook kunt u producten als erwten en akkerbonen veel meer inzetten. Zo kunt u flink op voerkosten besparen!

3. Duurzaamheid

Fermentatie zorgt voor een reductie van de nitraat- en fosfaatuitscheiding, de emissie kan tot wel 25% lager uitvallen. Ook de mestproductie per plaats ligt lager. FERM4FARM levert hiermee een waardevolle bijdrage aan de verduurzaming van de varkenshouderij.

4. Hoger rendement

Door Ferm4Farm wordt het bedrijfsrendement op jaarbasis verhoogd. Getallen uit de praktijk leveren het bewijs: 

  • 20 euro per zeug per jaar
  • 1 euro per gespeende big per jaar
  • Totale besparing: € 50.000 per 1.000 zeugen (incl. biggen)
     

De getallen zijn gebaseerd op resultaten van ForFarmers-klanten vóór en na inzet van fermentatie.

Fermentatiespecialisten

ForFarmers beschikt over specialisten met veel ervaring met fermentatie. Bovendien worden zij voortdurend gevoed met nieuwe kennis en inzichten vanuit ons Nutritie Innovatie Centrum. De fermentatiespecialisten berekenen uw rantsoen op basis van speciale matrixen voor gefermenteerde grondstoffen. Én ze beschikken over Ferm-IT: monitoring- en analysetools voor een constante bewaking en optimalisering van het proces.

Samenwerking met WEDA

ForFarmers en WEDA, leverancier van hoogkwalitatieve totaaloplossingen voor voersystemen, hebben de krachten gebundeld. Met FermCube levert WEDA een modulaire fermentatie-installatie om het voordeel van fermentatie nóg beter tot zijn recht te laten komen. De engineers van WEDA zorgen voor de inpassing en het onderhoud van de fermentatie-installatie op uw bedrijf.

Wilt u meer weten? 

Wilt u meer informatie over onze fermentatieaanpak of ervaringen van klanten lezen? Bekijk dan hier online dit speciale fermentatie-magazine. Of neem contact op met uw specialist, onze klantenservice of vul het contactformulier in. We helpen u graag verder.