Waar ben je naar op zoek?

Koeling varkensstal verbetert resultaat

Praktische tips Praktische tips10-4-2024

Wie in de zomer de resultaten op peil wil houden en het effectief wil aanpakken, kiest voor koeling of conditionering van de varkensstal. Klimaatspecialist Jan van den Brink van ForFarmers FarmConsult heeft hier inmiddels veel ervaring mee. Wat zijn de opties en welke tips heeft Jan bij stalkoeling?

Klimaatadvies veehouderij

Jan van den Brink
Jan van den Brink, klimaatspecialist

Jan van den Brink weet waar hij over praat. Hij startte zijn loopbaan als specialist in de varkenssector, maar heeft zich jaren geleden al gespecialiseerd in klimaatadvies in de veehouderij. Vanuit FarmConsult, de adviestak van ForFarmers, voorziet hij vele bedrijven van effectief klimaatadvies bij nieuwbouw en aanpassingen. “Conditionering van een stal is het meest ideaal”, geeft Jan aan. “Dan kan je een stal verwarmen en koelen en de koude en warme pieken van de dag goed afvlakken. Hier hangt echter een flink prijskaartje aan. Een andere optie is koeling. Door de inkomende lucht te koelen met nevel haal je al gauw een graad of 6 à 7 van de staltemperatuur af. Dit kan ook bij een bestaande stal toegepast worden.”

Conditionering varkensstal

Conditionering van de lucht werkt als volgt: “Door een grote radiator stroomt water van de luchtwasser”, legt Jan uit. “De binnenkomende lucht komt hier doorheen. In de winter warmt de radiator de binnenkomende lucht op en in de zomer koelt het de lucht. Een groot voordeel van conditionering is dat de luchtvochtigheid in de stal voldoende laag blijft. Koele lucht bevat immers minder vocht en deze methode van koelen voegt geen vocht toe aan de binnenkomende lucht. De gevoelstemperatuur is zo voor de varkens aangenamer.”

Koeling varkensstal met hogedruknevel

Door de inkomende lucht met water te benevelen kun je deze 6 tot 7 graden koelen

Tips koeling hogedruknevel

De meest gangbare vorm van stalkoeling is koeling met hogedruknevel bij de luchtinlaat. Dit is ook bij bestaande stallen in te passen en is prijstechnisch al snel interessant. “Het koelen van de kraamstal heeft de hoogste prioriteit”, is Jan van mening. “Lacterende zeugen hebben zomers al gauw last van hittestress met een dalende voeropname en mindere melkgift als gevolg." In dit artikel lees je meer over het effect op technische resultaten. "De kunst is om maximaal water te verdampen", gaat Jan verder. "Dan kun je de inkomende lucht met 6 tot 7 graden Celsius koelen.” Toch ziet hij ook situaties waar de installatie niet goed is aangelegd of verkeerd wordt gebruikt. Een aantal aandachtspunten:

  • Gebruik hogedruknozzels (70 bar) voor een voldoende fijne nevel. Hoe fijner de druppels, hoe groter het koeleffect en hoe lager de luchtvochtigheid blijft.
  • Installeer de nozzels voor de inlaatopening. Bepaal het aantal nozzels aan de hand van het aantal kuub dat door het systeem gaat. Ook het inlaatsysteem (zijgevel of voorgevel) is bepalend.
  • Voorkom dat de nevel voorwerpen raakt en op die manier als druppels neerslaat.
  • Laat de luchtstroming de nevel mee naar binnen trekken. De nozzels hoeven dus niet in de inlaat te sproeien. Dit mag ook naar voren of zelfs naar beneden.
  • Laat de installatie geleidelijk aan- en afslaan, zodat de varkens kunnen wennen aan de verkoeling. Daarom is de installatie het beste aan te sturen met een sensor in de stal of in de inlaat.
  • Blijf kritisch op vocht. Bij echte hitte is de luchtvochtigheid meestal voldoende laag, maar tijdens ‘gewone’ warme dagen kan dit oplopen. Gebruik daarom een sensor om een hoge relatieve luchtvochtigheid te voorkomen.
Damwand luchtinlaat
Damwand luchtinlaat varkensstal
Nozzel
Nozzel
Nozzel 2
Nozzel

Klimaatcheck of koeling op jouw bedrijf?

Wil je checken of de klimaatinstellingen voor de zeugen en biggen op jouw bedrijf optimaal zijn? Of wil je meer weten over de mogelijkheden van koeling? Laat hieronder je gegevens achter, dan nemen wij contact met je op.

Aanvragen klimaatcheck

Lees in ons privacy statement hoe we omgaan met uw persoonsgegevens