Waar ben je naar op zoek?

Familie van den Oever wint Agroscoopbokaal Melkvee 2023

Persbericht Persbericht9-5-2023

Hoogste stijger in vet en eiwit, met scherp krachtvoerverbruik  

Familie van den Oever uit het Brabantse Westerbeek wint de Agroscoopbokaal Melkvee 2023. Joost, Yvonne en zonen Bart en Martijn wisten over 2022 een stijging van 43 kg vet en eiwit per koe per jaar te realiseren. Een extra knappe prestatie in een moeilijk ruwvoer-jaar, waarin landelijk juist een daling in de vet en eiwitproductie te zien was.

Gezonde koeien belangrijker dan de laatste liter

Het bedrijf heeft 125 koeien, met 60 stuks jongvee op 50 hectare grond. De gemiddelde melkproductie bedraagt 10.307 liter per koe met 4,57% vet en 3,75% eiwit. “We willen met gezonde koeien een goede productie realiseren”, vertelt Joost van den Oever: “We kijken niet naar de laatste liter, maar sturen wel heel bewust op hoge gehalten in de melk.” Zoon en beoogd opvolger Bart van den Oever houdt zich actief bezig met de fokkerij: “We fokken al jaren op aanleg voor hoge gehalten en dat zien we nu terug in de resultaten.” Naast gezonde koeien en een hoge vet- en eiwitproductie, streven de ondernemers naar een hoge benutting van ruwvoer en een goed voersaldo. “Wat erin gaat, moet er ook weer uitkomen”, licht Joost toe.

Vers gras voeren en stripgrazen

Om het gras zo goed mogelijk te benutten wordt er tijdens het weideseizoen zoveel mogelijk vers gras gevoerd. Daarnaast past het bedrijf stripgrazen toe: ieder dag een verse strook. “Dagelijks de draad verzetten is wel wat meer werk, maar uiteindelijk is het efficiënter”, vertelt Joost, “de opbrengst is hoger en doordat ik dagelijks in het perceel kom, kan ik het grasaanbod en het bijvoeren op stal goed bijsturen.”

Gehalten jaarrond heel stabiel

Wat opvalt aan de resultaten is dat de gehalten in de melk jaarrond hoog en vrij stabiel zijn. Dat komt onder andere omdat er actief gestuurd wordt op het voorkomen van hittestress. Bijvoorbeeld door al heel vroeg in het jaar te starten met weiden. “Zo pakken we al op tijd veel weide-uren en hoeven onze koeien op hete zomerdagen minder lang naar buiten”, legt Joost uit. Daarnaast voeren ze zo min mogelijk rantsoenwisselingen door. “In de zomer voeren we zoveel mogelijk vers gras,  we voeren de hele winter van één lasagnekuil van de eerste en tweede snede. Doordat we zolang hetzelfde voeren hebben we de mogelijkheid om de rest van het rantsoen heel goed te optimaliseren.”

Efficiënte productie, scherp krachtvoerverbruik

“Van den Oever Melkvee is een echt familiebedrijf”, vertelt melkveespecialist Thijs Hendrikse. “Ze hebben een gezamenlijk doel en ze durven kritisch naar elkaar en naar mij te kijken. Zo zijn ze in staat om iedere keer een extra stapje vooruit te zetten. Van fokkerij, jongveeopfok en transitiemanagement tot ruwvoerteelt en rantsoen: overal wordt niet alleen over nagedacht, het wordt ook heel goed uitgevoerd.” En naast de goede uitvoering en de stabiele productie valt Thijs nog iets op: “Ze produceren heel efficiënt, met een scherp krachtvoerverbruik van 21,9 kg/100 kg meetmelk.”

Afbeelding: Familie van den Oever
Familie van den Oever. V.l.n.r.: Martijn, Yvonne, Joost en Bart
Afbeelding: 00 Logo Maasland Agri RGB

Familie van den Oever is klant bij ForFarmers Dealer Maasland Agri.

Achtergrond Agroscoopbokaal

Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van ForFarmers, ForFarmers De Hoop en Reudink waarmee veehouders op ieder moment hun technische en financiële cijfers kunnen monitoren. Daarnaast is vergelijking van de eigen technische resultaten met die van collega-veehouders mogelijk. De specialisten van ForFarmers, ForFarmers De Hoop en Reudink hebben toegang tot deze data, zodat zij klanten effectief kunnen begeleiden. De Agroscoopbokaal 2023 kent zeven winnaars in de volgende categorieën: biologisch (Reudink), melkvee, vleesvee, geiten, varkens, legpluimvee en vleespluimvee (ForFarmers De Hoop). Per categorie worden de winnaars in de maand mei 2023 bekendgemaakt via de diverse mediakanalen van ForFarmers en Reudink. Op 11 mei a.s. vindt de uitreiking van de bokalen en de huldiging van de winnaars plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst.