Waar ben je naar op zoek?

Geitenhouderij Paulissen uit Haghorst wint Agroscoopbokaal 2021 Melkgeiten

ForFarmers en Reudink zetten in mei acht bedrijven in de schijnwerpers

Melkgeitenhouderij RTA Paulissen uit Haghorst wint de Agroscoopbokaal 2021 namens de sector melkgeiten. De Agroscoopbokaal is de jaarlijkse prijs, die ForFarmers en dochteronderneming Reudink in acht sectoren uitreiken aan klanten die het afgelopen jaar een bijzondere prestatie hebben geleverd. Rob en Cindy Paulissen zijn de laatste van acht winnaars die de voerleverancier deze maand bekendmaakt.  

ForFarmers en Reudink (biologisch) organiseren sinds 2015 jaarlijks de uitreiking van de Agroscoopbokalen om stil te staan bij de uitmuntende prestaties die de agrarisch ondernemers leveren en het vakmanschap en ondernemerschap dat daarvoor nodig is. Het centrale thema is ‘For the Future of Farming’, waarbij naast technische resultaten uit Agroscoop, ook is gekeken naar vooruitstrevende bedrijfsvoering en pioniersmentaliteit. De winnaars van 2021 blinken uit in vakmanschap in uiteenlopende aspecten van vernieuwende bedrijfsvoering zoals duurzaamheid, zeer goed dierenwelzijn of een hoge mate van efficiëntie. Door de verhalen en werkwijzen van deze succesvolle ondernemers zo breed mogelijk te delen, hopen ForFarmers en Reudink ook andere boeren te inspireren.

Afbeelding: Agroscoopbokaal 2021 Paulissen_720x290
V.l.n.r.: Geitenspecialist Jelle van de Mortel, Daan, Rob, Tess en Cindy Paulissen en Robert van der Aa, directeur Herkauwers

Winnaar melkgeitensector: hoogste voerwinst

Rob en Cindy Paulissen melken 1.600 melkgeiten en 400 opfokgeiten op hun bedrijf in Haghorst. Zij winnen dit jaar de Agroscoopbokaal omdat zij met €745 voersaldo per geit de hoogste voerwinst scoren. Dit hebben ze bereikt door op alle punten in de bedrijfsvoering continu te optimaliseren. Ze gebruiken ruwvoer van super kwaliteit, waardoor ze relatief weinig krachtvoer nodig hebben (minder dan 49 kg per 100 kg melk). Door een lage uitval bij de lammeren (opfok t/m spenen 4,2%) en melkgeiten (4,6%) hoeven er maar een beperkt aantal melkgeiten gedekt te worden en hebben ze veel duurmelkers in de stal. Een duurzame strategie. Bovendien voldoen de stallen van Paulissen aan de maatlat duurzame veehouderij en is het bedrijf nagenoeg energie-neutraal door de zonnepanelen op het dak van de stal.

Het verhaal achter de bokaal

Gezonde geiten vormen de basis

Geitenspecialist Jelle van de Mortel verklaart hun succes: “In vier jaar tijd is de melkproductie gestegen van 1.140 kg tot nu 1.527 kg melk per geit. Gezonde geiten vormen de basis en daar doet Paulissen dus ook alles aan; de temperatuurwisseling in de stal houden ze zo klein mogelijk met behulp van mechanische ventilatie en nevelkoeling bij de ventilatoren en ze gebruiken geitenborstels, waardoor het dierenwelzijn op een hoog niveau ligt. Door veel automatisering in het bedrijf en een efficiënte bedrijfsvoering in combinatie met veel liters per geit, wordt er 343 liter per gewerkt uur gemolken (inclusief landwerk (60 hectare) en opfok). Een getal om trots op te zijn!”

Achtergrond Agroscoopbokaal

Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van ForFarmers en Reudink waarmee veehouders op ieder moment hun technische en financiële cijfers kunnen monitoren. Daarnaast is vergelijking van de eigen technische resultaten met die van collega-veehouders mogelijk. De specialisten van ForFarmers en Reudink hebben toegang tot deze data, zodat zij klanten effectief kunnen begeleiden. Jaarlijks reikt ForFarmers in de sectoren melkvee, melkgeiten, vleesvee, loonwerk, varkens, legpluimvee, vleespluimvee en biologisch (Reudink) de Agroscoopbokaal uit aan een ondernemer die uitzonderlijk én duurzaam heeft gepresteerd.